Kalisumblokker

Previous

Fra begynnelsen av 80-tallet til midten av 90-tallet, var kalsiumblokker den eneste PH-medisinen tilgjengelig. Medisinen virker dessverre ikke på alle PH-pasienter, og det er synd. For når den virker, virker den til gjengjeld ofte veldig bra. Om du er blant de10-15 % heldige av pasientene som responderer positivt på kalsiumblokker (ofte kalt “responders” på engelskspråklige websider), blir utredet under høyresidig hjertekateterisering. Etter at du har pustet inn karbondioksyd fra en maske, måler legen blodtrykket i lungene for å sjekke om det har sunket markant. Hvis ja, blir du sannsynligvis satt på kalsiumblokker. Medisinen fungerer ofte fortreffelig, og er, i motsetning til annen PH-medisin, billig. Er du blant flertallet som ikke responderer på medisinen, bør du heller ikke ta den. For i motsetning til hos “responderne”, kan medisinen gi deg alvorlige bivirkninger. 


Hvordan virker så kalsiumblokkene? Vel - alle blodårene våre har et lite lag med muskulatur rundt seg. Denne brukes for å tilpasse hvor mye blod som strømmer gjennom årene. Har kroppen behov for stor oksygentilførsel som f.eks. under fysisk aktivitet, vil denne muskulaturen forbli avslappet og mye blod vil kunne strømme gjennom blodårene. Kalsiumblokkene medfører at muskulaturen rundt blodårene slapper av og blodet strømmer derfor lettere gjennom lungene og blodtrykket i lungene synker også tilsvarende. Kalsiumblokker virker også på andre av kroppens blodårer, og det ordinære blodtrykket vil derfor sannsynligvis synke litt dersom man går på kalsiumblokker.


Grapefrukt har vist seg å forsterke effekten av kalsiumblokker. Går man på denne medisinen, bør man m.a.o. være forsiktig med å drikke grapefrukt-juice.

© Hall Skåra 2011