Dag 7 og 8 av utredningen

Mandag var det trekking av visdomstann. Jeg fikk antibiotika i tablett form 1 time før tannen ble trukket. Jeg trodde jeg skulle opp i en vanlig tannlegestol, men det var rene operasjonsstuen! Men udramatisk. Tror det tok 30 sekunder å få ut tannen. Etter noen sprøyter med bedøvelse i munnen, trykket tannlegen tannen hardt ned 2 ganger og så løftet han den ut! Jeg var imponert over hvor raskt det gikk, og ikke minst, smertefritt. I dag, tirsdag, var det fotograf. Legene og sykepleierene har jo mange pasienter å forholde seg til, og hvis jeg blir transplantert så kommer jeg til å ha et livslangt forholdt til dem, og da kan det jo være greit å ha et bilde av ansiktet mitt i journalen min.


Etterpå var det oppsumeringssamtale med transplantasjonssykepleier. Denne samtalen ble gjort sammen med mine nærmeste pårørende, for det er mye informasjon som det er viktig at de også er klar over. Samtalen varte i ca 2 timer. Vi snakket om forskjellig, bl.a. ventetiden på at et passende organ skal bli tilgjengelig, til tiden etter en transplantasjon. 


Når man blir transplantert skal man heller ikke opplyse om datoen og mnd man blir transplantert. Dette er fordi ingen skal kunne koble hvem donor er. Og donors pårørende skal ikke vite hvem som har fått organene.


Det blir også lagt vekt på å leve så normalt som mulig i ventetiden, slik at overgangen mellom livet før og etter transplantasjonen ikke blir for stor. 


Etter en transplantasjon må man ta regelmessige bronkoskopi med biopsi av lungene for å passe på at det ikke er en alvorlig avstøtning på gang. Når man blir transplantert har man et livslangt forhold til Rikshospitalet og det er viktig å samarbeide godt. 


I og med at jeg har trukket en tann må jeg vente 2 uker før jeg eventuelt kommer på venteliste. Jeg har 2 undersøkelser igjen, ting som har dukket opp underveis. For min del er det et besøk på hudavdelingen for å sjekke en liten kul jeg har, og så røntgen av spiserøret da lukkemusklene virket litt slappe. 


Fordi jeg går på Remodulin og har problemer med stikkstedet, skal jeg også få lagt inn et Hickman kateter i morgen. Men til helgen skal jeg virkelig slappe av for da tror jeg at jeg er ferdig med det som er av undersøkelser i utredningsfasen og da er det ”bare” å vente på svar.

© Hall Skåra 2011