Influensavaksinen har kommet

PH-pasienter lider, som kjent av en alvorlig lunge- og hjertelidelse. Dermed faller PH-pasientene inn under gruppen som blir anbefalt å vaksinere seg. Dette for å unngå en influensa som vil kunne utvikle seg til en lungebetennelse som vil kunne være spesielt alvorlig for en PH-pasient.


Det spesielle med årets vaksinene er at finske myndigheter ikke anbefaler personer under 65 år til å ta vaksinen som heter Fluarix. Bakgrunnen for dette er en hypotese fremsatt av finske forskere om vaksinen kan føre til narkolepsi hos personer som tidligere er vaksinert for svineinfluensa. Dette gjelder trolig de fleste PH-pasienter. Norske myndigheter mener imidlertid at resultatene er så usikre at det ikke er grunnlag for å endre anbefalingene om vaksinasjon nå. Heller ingen andre land har frarådet pasienter fra å vaksinere seg med Fluarix.


Finske myndigheter anbefaler de som skal vaksinere seg til å benytte vaksinen Vaxigrip. Også denne vaksinen benyttes i Norge. Dersom du er bekymret for advarselen fra Finland, bør du sjekke hvilken vaksinen som kommunen din har mottatt. Og dersom dette er Fluarix, kan du kjøpe Vaxigrip på apoteket og be fastlegen din benytte denne influensavaksinen på deg.


Kilde: Aftenposten


afp000415985.jpg


© Hall Skåra 2011