Organdonasjon

Ved utgangen av 2015 stod 420 mennesker på venteliste for et nytt organ i Norge. Dessverre sier samtidig stadig flere pårørende nei til organdonasjon. Dermed mister mange pasienter livet mens de står på venteliste for et nytt organ.


Nina Volden trodde hun hadde fått influensa for 30 år siden da hun begynte å føle seg dårlig. Det skulle imidlertid vise seg at det var en langt mer alvorlig sykdom som hun led av: pulmonal hypertensjon. Det var ikke mye medisiner på markedet for sykdommen den gang, og Nina ble stadig dårligere og havnet til slutt på venteliste for nye lunger og nytt hjerte. Hun ble operert for 25 år siden og takket være transplantasjonen har hun fått anledning til å se sine barn vokse opp. «Etter transplantasjonen har alt vært en opptur. Jeg kan ikke sette ord på hvor takknemlig jeg er,» forteller Nina.


Det finnes donorkort som man kan fylle ut både elektronisk og på papir. Imidlertid holder det også at venner eller familie har kjennskap til hvordan man forholder seg til organdonasjon. «Snakk sammen og ta stilling til organdonasjon,» oppfordrer Nina. «Det er så viktig at man vet hva man vil på forhånd. Når ulykken først er ute, kan det være for seint.»


Play4WKYV8cI73PpwQFmfA8c3rFp-MWa8TlEi_RUHH7Q

                                                                   FOTO: Dag Kessel / NRK

© Hall Skåra 2011