PH-symptomer

Så og si samtlige PH-pasienter sliter med symptomer på sin sykdom. Den amerikanske PH-foreningen har publisert en kort introduksjonsside til nye PH-pasienter der de også lister de vansligste symptomene. 


Det desidert vanligste symptomet PH-pasienter sliter med er tungpusthet. Graden kan nok variere mye, men hele 86 % av PH-pasienter rapporterer at de er kortpustet.


Over en fjerdedel sliter også med tretthet (fatigue). Litt under en fjerdedel sliter med brystsmerter, men 21 % rapporterer også om vannansamlig (som oftes ved anklene). Femten prosent av pasientene rapporterer om besvimelse eller svimmelhet, mens 13 % sliter med hjertebank. Noe som ikke er rapportert i undersøkelsen, men som også en del pasienter opplever, er tørrhoste samt blå lepper (cyanose) og fingre. 


Her ser man også grunnen til at PH er en vanskelig diagnose å stille. Det første symptomet som dukker opp er jo ofte tungpusthet. Det kan skyldes så mangt og PH er nok ikke det første legen tenker på når han/hun undersøker pasienten. Legen tenker ofte at dette kan skyldes at pasienten er i dårlig form, at vedkommende lider av astma eller blodmangel, etc. Dermed går tiden og det er først når symptomene er veldig markante at pasienten endelig får sin diagnose. Da har det i snitt gått to til tre år fra første gang pasienten gikk til legen og klaget over sin kortpusthet. 


Skjermbilde 2018-06-02 kl. 17.28.46


© Hall Skåra 2011