Verdenssymposium nr. 5

Forrige uke var verdens fremste PH-spesialister samlet til et symposium i Nice. Dette er femte gang spesialistene samles og oppmøtet slo alle tidligere rekorder. Første symposium ble avholdt i 1973, og den gang var det kun en håndfull spesialister som var invitert. Denne gang var deltagerantallet over 1200!


De siste konferansene har blitt avholdt med fem års mellomrom. Såkalte "task forces" er opprettet og de har ansvar for hver sitt PH-område. Det var tolv forskjellige områder som var hovedfokus denne gang. Hver "task force" presenterte sitt område og forskningen som har funnet sted innenfor det gitte området siden forrige symposium. På bakgrunn av dette ble retningslinjer for behandling for de neste fem årene gitt. 


Her er de tolv områdene:

Skjermbilde 2013-03-06 kl. 17.39.16

Norge var representert på symposiumet med PH-spesialist og overlege Arne Andreassen fra Rikshospitalet. Han var også ansvarlig for en såkalt vitenskaplig "poster" som ble gitt plass på utstillingsområdet og som omhandlet banebrytende norsk forskning mht behandlingen av pasienter med tromber i lungene.  Fra pasientsiden var leder for den norske PH-foreningen, Hall Skåra, invitert sammen med tre andre europeiske pasientforeningsledere. De hadde en stand og reklamerte for den europeiske PH pasientforeningen side om side med en stand for den amerikanske PH pasientforeningen


IMG 3421

Lederen for den amerikanske foreningen har, i etterkant av konferansen, skrevet et lengre blogginnlegg med sine tanker rundt symposiumet. Du kan lese dette her. Hans avslutningsord er det vel verdt å merke seg:


"PH er sant nok en sjelden sykdom, men den eksisterer ikke lenger kun i et mørkt hjørne. Det er et flomlys som lyser på den nå, og resultatet av det kan kun bli bra."Skjermbilde 2013-03-06 kl. 15.36.58
© Hall Skåra 2011