Ironman i Haugesund

Ironman 4

Ironman i Haugesund ble arrangert for andre gang i juli 2013. PHA Norge og PHA Europa var representert på arrangementet.


Sykdommen PH er sjelden og vanskelig å diagnostisere. Det tar i snitt to år fra man merker symptomene til en diagnose blir stilt. Da har sykdommen også ofte utviklet seg i negativ retning, og de aller fleste pasientene er i funksjonsklasse III ved diagnosetidspunktet. (Det vil si at de blir kortpustet selv ved minste fysiske anstrengelse.) Å skape blest om PH både i allmennbefolkningen og hos legestanden er derfor en viktig oppgave for pasientorganisasjoner som PHA Norge og PHA Europa. Pasientorganisasjonene har derfor, sammen med to av sine sponsorer (Actelion og Bayer), besluttet seg for å inngå samarbeid med Ironman-organisasjonen. PHA har vært til stede på flere av deres arrangementer i Europa i år, og Haugesund-arrangementet var så langt femte Ironman der PHA var representert.


PHA hadde egen stand i expo-området. Alle deltagerne var innom her for å hente startnummer, etc. På stand-en ble det gitt info om sykdommen PH, og de som ønsket det fikk gratis T-skjorte mot at det ble tatt bilde av vedkommende med skjorta på. Bildene ble lastet opp til PHA Europas Facebook-side, og det ble oppfordret til at man trykket "like" på bildet av seg selv. På den måten ville kanskje også venner sjekke bildet og dermed trolig lære litt mer om sykdommen.


I tillegg var PHA representert under selve løpet. Deltagerne løp bl.a. under en «PH-bue» som var utstyrt med en klokke. Sponsorene hadde lovet at for hver gang deltagerne ringte i klokka, skulle det bli donert 1 Euro til den lokale PH-organisasjonen (dvs PHA Norge). Deltagerne hadde blitt orientert om dette under briefingen før løpet, og støtten og engasjementet var helt utrolig! Klokka ringte i ett sett, og selv da strømmen gikk og buen måtte tas ned, ringte deltagerne stadig vekk på klokka som en PH-representant holdt i armene fra en tilskuerplass like ved løypa. Det var omlag 1500 deltagere, og de passerte klokka fem ganger. Dermed ble hele 3500 Euro donert til PHA Norge!


Haugesund Avis hadde også et innlegg om klokka, og en av PHA Norges representanter ble intervjuet på lokalradio og nådde forhåpentligvis ut til titusener med sitt budskap om å være på vakt mht til PH-symptomene.


Ironman 1Ironman 2Ironman 3Ironman 4Ironman 5Ironman 6Ironman 7Ironman 8Ironman 9Ironman 10Ironman 11Ironman 12Ironman 13Ironman 14Ironman 15Ironman 16Ironman 17Ironman 18Ironman 19Ironman 20Ironman 21
© Hall Skåra 2011